​​

Red Dream in de plaatselijke krant

STREEFKERK • De tractorpullers van Red Dream zijn uiteraard aanwezig op de Tractorpulling Meerkerk. Voor sponsors, vrienden, kennissen en familie is op zaterdag 19 augustus een speciaal VIP-gedeelte ingericht.

Ze namen ruim 3,5 jaar de tijd om hun tractor Red Dream gereed te maken. Vorig seizoen startten de mannen halverwege het seizoen in de Supersport 4,5 ton topklasse. De strijd aanbinden met Simply Green en White Shadow was iets te veel gevraagd voor de jonge motor en onervaren crew. Bewust werd een stapje terug gedaan. Een goede keuze, want in de Promoklasse bezetten ze momenteel een keurige gedeelde derde plaats.

Niet promoveren
"In Meerkerk en de andere drie wedstrijden, hopen we die plaats vast te houden. Wij hoeven in dit eerste seizoen niet zo nodig te promoveren naar de hoogste klasse. Het gaat al harder dan we hadden verwacht", begint rijder Laurens van Vuuren het interview in de bedrijfskantine van Loonbedrijf Boer aan de Middenpolderweg.

Teamsport
"Vorig jaar hebben we veel geleerd, maar ook dit seizoen doen we dat nog steeds. We rijden ook veel demowedstrijden. Zoals onlangs in Hoogblokland en Lexmond. Niet alleen ik leer nog elke dag, zeker ook mijn maten langs de baan. Zij hebben juist goed zicht op de verrichtingen van Red Dream. Hoever komt ie van de grond en op welk moment krijgt de turbomotor, als hij de volle 2700 toeren per minuut draait, het zwaar. In de cabine zie je dat niet. Het is een echte teamsport, je rijdt 'm niet alleen."

2700 toeren
Laurens weet waarover hij praat. Tot voor kort stond hij ook tussen het publiek. Omdat chauffeur Peter van Herk het vriendenteam verliet, zit de 24-jarige Hardinxvelder nu achter het stuur. "Je moet niet zenuwachtig zijn en vooral rustig blijven. De koppeling is heel gevoelig en daarom is vertrekken in de hoogste versnelling met 2700 toeren een hele klus. Als je 'm te snel laat opkomen, raak je vermogen kwijt en kom je amper weg. Op zand lukt het meestal wel, maar op een zware kleibaan moet je heel goed spelen met gas en koppeling."

Kriebelen
Als vrienden uit de Alblasserwaard bezochten ze regelmatig een Tractorpull-evenement. En op een gegeven moment begon het te kriebelen om zelf een tractor te bouwen. "Eerst met een kleine trekker in de klasse van 3,5 ton, maar het smaakte naar meer. In de loods van Piet Boer in Meerkerk stond Just May Be al een tijdje geparkeerd. We konden het rode frame op de kop tikken en onze rode droom was geboren", herinnert Oud-Alblasser Lean van Rees de aankoop in 2012 nog goed.

Hard gewerkt
"We hebben avond aan avond gewerkt. De tractor is volledig gestript, alleen het motorblok hadden we nog. Op een gegeven moment was simpelweg het geld op en namen we even pauze. Met dank aan goede sponsors, zoals Nederveen Opleidingen en Trainingen, Damsteegt en Van Beijnum bouwden door. Verder hebben we een trouwe club van 100, waarvan een lid een set met vier koplampen heeft geschonken."

"Onze tractor kost inmiddels bijelkaar een kleine 75.000 Euro. Veel mankementen hebben we gelukkig, even afkloppen, nog niet gehad. Want als je de turbomotor opblaast, is dat toch een knap tweedehands boodschappenwagentje..."

Slap veen
Sleutelen doen de mannen in de loods van het loonbedrijf van Lennard en Henry Boer. "Maar oefenen kunnen we hier niet, hooguit de koppeling testen. Als het mais van het land is, durf ik wel een paar toertjes te doen. Maar een paar keer rijden met Red Dream en de kleilaag in onze polder is verdwenen. Hier zit je al snel op het slappe veen en in no time kun je zwemmen."

"Nee, wij moeten het echt van de wedstrijden en vooral de demo's hebben. Vorige week reden we in Werkhoven en wilden we onze nieuwe banden testen. Dat mislukte, het programma liep gigantisch uit en om half een 's nachts trok de politie letterlijk de stekker uit het evenement. Toen hebben we maar een paar biertjes genomen", lacht Lennard (32).

Red Impact en Simply Green
Al doende leert men en dat geldt ook voor de vrienden van Red Dream. "Met de regionale toppers als Red Impact en Simply Green hebben we een goede band. Van Red Impact kopen of lenen we soms onderdelen. Simply Green geeft ons tips, ze helpen graag maar vertellen niet alles. Je bent toch elkaars concurrent, zeker die tien seconden op de baan", weet PR-man Erik Nugteren.

Trouwen
Naast Meerkerk, staan ook nog Oudenbosch, Alphen en Tzum nog op het programma. "Die laatste wordt een zware wedstrijd. Een dag eerder trouwt Laurens en op zaterdagochtend zullen we vroeg richting Tzum moeten rijden. Aan zijn vriendin hebben we gevraagd of ze de bruiloft wil uitstellen, maar we hebben nog geen antwoord gekregen..."

Met dank aan onze sponsors